Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

afbeelding van een glasvezelkabel

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een hele dunne draad van glas en maakt het mogelijk data te transporteren, met hoge snelheid over grote afstanden. Veel meer bestanden en veel sneller dan met kabel of ADSL. Bij glasvezel is sprake van een unieke verbinding tussen twee punten, elke gebruiker heeft een eigen glasvezelkabel naar de meterkast en hoeft die verbinding niet te delen. Oorspronkelijk werd glasvezel toegepast op hoofdroutes, omdat daar de meeste capaciteit nodig is. Voor de distributie naar de woningen en bedrijven boden de koper- en kabelverbindingen voldoende capaciteit. Inmiddels zijn grote delen van de leidingen door glasvezel vervangen en rukt glasvezel steeds verder op richting de consument. Intussen zijn we toe aan de laatste fase: het aanleggen van glasvezel tot in de meterkast. Glasvezel is bij uitstek de technologie om de ontwikkelingen bij te houden. Zo blijft u helemaal bij de tijd.

Waarom zou ik kiezen voor glasvezel?

Om glasvezel goed te kunnen vergelijken met uw huidige situatie, is het van belang om te weten op welke manier u nu gebruikmaakt van internet. In de Bollenstreek onderscheiden we de volgende twee situaties:

 1. Uw huis heeft alleen een internetaansluiting via de koper-/ADSL-kabel, van bijvoorbeeld KPN, T-Mobile of Tele2.
  Uw woning behoort tot het buitengebied.
 2. Uw huis heeft zowel een internetaansluiting via de KPN-koperkabel als de coax-kabel.
  Uw woning behoort tot de kernen of lintbebouwing.

Hieronder vindt u de voordelen van glasvezel die betrekking hebben op uw situatie.

Staat mijn woning in het buitengebied, lintbebouwing of kleine kern?

Doe de postcodecheck en kom erachter of uw woning zich in het buitengebied of kern bevindt.

Postcodecheck

Ik maak nu gebruik van de koperkabel. Waarom moet ik kiezen voor glasvezel?

De koperkabel (ook wel ADSL of telefoonlijn genoemd) is een techniek die niet voldoet aan de huidige behoeften op het gebied van internet. De voordelen van glasvezel ten opzichte van een koperverbinding zijn daarom groot.

 • Razendsnel internet. Een glasvezelverbinding is niet alleen betrouwbaar, maar kan ook hele hoge internetsnelheden aan, vaak veel hogere snelheden dan degene die u op dit moment heeft. De basispakketten van glasvezel starten in veel gevallen met internetsnelheden van 100 Mbit/s, en dat vaak voor ongeveer dezelfde prijs (of minder) die u nu betaalt. Op dit moment zijn er in Amersfoort zelfs testen met up- en downloadsnelheden tot wel 8,5 Gbit/s door KPN. Dat belooft wat voor de toekomst!
 • Gelijke up- en downloadsnelheid. De internetverbinding via de koperkabel is meestal erg traag, vanwege de verouderde techniek. De maximale internetsnelheid via de koperkabel voldoet daarmee vaak niet aan de internetbehoefte van uw huishouden. Daarnaast is de up- en downloadsnelheid niet gelijk, wat betekent dat het versturen van bestanden nog moeizamer gaat dan het ontvangen. Glasvezel kent geen beperking in de maximale internetsnelheid en daarbij is de up- en downloadsnelheid even hoog. Juist in deze tijden waarin thuiswerken de norm is, is een gelijke up-en downloadsnelheid erg belangrijk. Glasvezel biedt hier de uitkomst.
 • Stabiel netwerk. De internetverbinding via de koperkabel is erg instabiel, omdat u uw verbinding deelt met de gehele wijk of straat. Bij glasvezel krijgt u een eigen internetverbinding. De beloofde snelheid krijgt u dan ook gegarandeerd in huis. Dit zorgt ervoor dat de verbinding veel stabieler is via glasvezel.
 • Geen beperkingen over lange afstanden. Een langere afstand tussen de verdeelkast in de straat en uw woning zorgt bij de koperkabel voor een minder goede internetverbinding. Bij glasvezel is deze beperking er niet en blijft de snelheid hetzelfde, ook over langere afstanden.
 • Behoud van serviceprovider.De meeste providers die via de koperaansluiting hun diensten aanbieden zijn dezelfde als via de toekomstige glasvezelaansluiting. Dit betekent dat u in de meeste gevallen niet hoeft over te stappen en gewoon bij uw huidige provider kunt blijven als u dat wilt, u kunt uiteraard wel overstappen naar een andere provider. U ervaart dan de voordelen van glasvezel met de diensten die u gewend bent. Kijk op de pagina serviceproviders welke providers op ons netwerk zijn aangesloten.
 • Waardeverhoging van uw woning.Als u kiest voor glasvezel, beschikt uw woning over alle mogelijke verbindingen die er bestaan. Dit zorgt ervoor dat uw woning beter verkoopbaar wordt en dat de waarde van uw woning kan stijgen.

Ik maak nu gebruik van de coax-kabel. Waarom moet ik kiezen voor glasvezel?

De snelheid van internet via de coax-kabel is relatief hoog. Het is daarmee een mooi alternatief voor koper, maar toch kent glasvezel ook ten opzichte van deze techniek een aantal duidelijke voordelen.

 • Meer keuzevrijheid. Via de coax-aansluiting heeft u keuze uit slechts één provider. Als uw behoeftes veranderen en de provider niet in deze behoefte kan voorzien, kunt u alleen overstappen naar de tragere koperkabel. Wanneer uw woning beschikt over glasvezel kunt u kiezen uit de vele serviceproviders die u snelle en stabiele diensten kunnen leveren. Uw keuzevrijheid wordt daarmee vergroot, zodat u altijd kunt kiezen voor een provider die bij u past. Daarnaast kunt u na 1 jaar altijd overstappen naar een ander provider.
 • Lagere abonnementskosten. De kosten van de glasvezelabonnementen zijn over het algemeen lager dan uw huidige abonnementskosten. Door onderlinge concurrentie van marktaanbieders blijven de kosten voor een glasvezelabonnement namelijk relatief laag.
 • Gelijke up- en downloadsnelheid. De up- en downloadsnelheid van een coax-aansluiting is niet gelijk. De uploadsnelheid is vaak een stuk lager. Dat houdt in dat het versturen van bestanden langer duurt dan het ontvangen van bestanden. Bij glasvezel zijn deze snelheden even hoog en ervaart u geen verschil. Juist in deze tijden waarin thuiswerken de norm is, is een gelijke up-en downloadsnelheid erg belangrijk. Glasvezel biedt hier de uitkomst.
 • Laag storingspercentage. Het storingspercentage van glasvezel ligt lager dan bij de coax-kabel. Glasvezelnetwerken bestaan namelijk uit minder afzonderlijke delen, waardoor er minder fouten en storingen in het netwerk kunnen ontstaan.
 • Stabiel netwerk. Bij de coax-aansluiting is uw internetsnelheid afhankelijk van externe omstandigheden, zoals afstand en het datagebruik van overige gebruikers. Zo kan de snelheid afnemen als meer personen gebruikmaken van het netwerk of uw woning aan het einde van de straat staat. Deze beperking kent glasvezel niet, omdat iedere woning zijn eigen glasvezelverbinding krijgt. De snelheid die u ontvangt is daarbij gegarandeerd tot in uw huis.
 • Waardeverhoging van uw woning. Als u kiest voor glasvezel, beschikt uw woning over alle mogelijke verbindingen die er bestaan. Dit zorgt ervoor dat uw woning beter verkoopbaar wordt en de waarde van uw woning kan stijgen.

Glasvezel: voor elk wat wils

Voor gezinnen en jongeren

Surfen op internet blijft een favoriete bezigheid in het hedendaagse gezin. Van het opzoeken van informatie en vakanties boeken tot e-mail bekijken, videobellen, gamen, thuiswerken en studeren: het kan allemaal online. Dat geldt ook voor televisiekijken. Met glasvezel zult u een veel stabielere verbinding hebben, waar ook in huis. Steeds meer apparaten worden bovendien slim en op afstand bediend. De verwarming, verlichting en gordijnen bijvoorbeeld, maar ook extra veiligheidsopties zoals deurcommunicatie, valdetectie, brandmelders en camera’s in en om het huis. En ook het contact met de school van de kinderen en de huisarts vraagt om een snelle, veilige en betrouwbare verbinding. Glasvezel dus.

Jongeren kunnen tegenwoordig niet meer zonder internet. Een goede internetverbinding is niet alleen nodig voor school en studie, maar ook voor activiteiten als sport en muziek. En welke jongere houdt er nu niet van gamen? Tussen het studeren door even ontspannen op de gameconsole, tablet of computer. Met glasvezel geen probleem.

Voor ouderen

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de vertrouwde omgeving, is een wens van menig oudere. Dat kan met zorg op afstand. En dus met glasvezel. Ook de (thuis)zorg werkt steeds meer digitaal. Niet alleen om het contact met vrienden en familie te bevorderen, maar ook om de veiligheid en zelfredzaamheid te vergroten. Tot slot zullen ook zorgaanbieders steeds meer gebruikmaken van de digitalisering, denk bijvoorbeeld aan:

 • mobiel cameratoezicht;
 • het doorgeven van instructies en bieden van hulp op afstand;
 • even contact met elkaar hebben om te kijken hoe het gaat en wat er die dag op de planning staat.

Er zijn nog tal van andere redenen waarom snel internet belangrijk voor u kan zijn. Televisie kijken wordt alleen maar mooier, u beschikt met glasvezel over superscherp beeld. Series kijken van bijvoorbeeld Netflix wordt zo alleen maar leuker. Ook voor videobellen met familie en vrienden is glasvezel fijn. Skypen is zeer gemakkelijk met een snelle en stabiele glasvezelverbinding. Ieder moment van de dag. En uw woning is gewoonweg meer waard en makkelijker verkoopbaar.

Voor agrariërs

Internet speelt een steeds grotere rol in de agrarische wereld. Het moet betrouwbaar zijn, snel werken, veilig zijn en klaar zijn voor alle toekomstige ontwikkelingen. Nu echter al wordt internet in de sector intensief gebruikt voor:

 • het digitaal aanleveren van informatie voor de overheid;
 • het aansturen en monitoren van melkrobots, mestschuifrobots en voerrobots;
 • managementprogramma’s en robots updaten;
 • via internet contact met afnemers;
 • de inkoop van grondstoffen en voer.

Voor bedrijven

Bijna ieder bedrijf heeft een website en de meeste daarvan zijn ook actief op social media. Deze kanalen worden allemaal online beheerd. Mailen en bellen zijn nog steeds de ideale manier om klantcontacten te onderhouden. Maar u doet nog veel meer via internet. Informatie versturen, uw btw-aangifte en andere financiële zaken, bestellingen plaatsen en misschien wel uw webshop beheren. Met supersnel en betrouwbaar glasvezel kunt u vertrouwen op de hoogste kwaliteit.